tirsdag 11. desember 2007

Digitale fortellinger

Elever på Lillestrøm vgs fikk i oppgave å lage digitale fortellinger med utgangspunkr i Hamlet. Resultatet kan man se her. Så spørs det vel hva man får til selv...

søndag 9. desember 2007

Rettebyrde

I det siste har det vært en del debatt om den store rettebyrden i norskfaget; en byrde som ikke har blitt mindre etter at også vg1 studieforberedende skal ha tre karakterer. Jeg har en slik vg1 klasse dette skoleåret, og i år har jeg prøvd å tyne flest mulig karakterer ut av ett og samme produkt - som et forsøk på å minske rettebyrden noe. Når vi jobber med ulike kapitler i norskboka gir jeg ikke alltid en innlevering/stiloppgave i tilknytning til dette. Derimot gir jeg flere kortere oppgaver i forbindelse med de forskjellige delene i kapitlet. Noen av deloppgavene skal skrives på bokmål, andre på nynorsk; mens andre oppgaver igjen prøver den muntlige delen av pensum og man kan dermed (i alle fall med en viss velvilje) forsvare å la disse telle med på muntlig karakteren.

Vi prøver dessuten å få til en del tverrfaglig jobbing i klassen, og da gjelder det å være våken norsklærer! Kan man få inn sjangre som drøfting eller artikkel her kanskje? Og kan de presentere noe muntlig i grupper? (Da går det jo betrakelig kjappere unna.)

Norsklærerne må dessuten være våkne når de lokale arbedistidsavtalene skal inngås. Det er nemlig mulig å bestemme fags årsrammer lokalt. Så ikke sove på klubbmøtene!!

søndag 2. desember 2007

Eksamen!!!!!

Da var jeg i innspurten med eksamensskivinga. Øynene går i kryss! Lenker og noder og pekere og permalink og URL og multimodalitet og grensesnitt og hyperkobling og jeg vet ikke hva... Det blir mye å holde styr på. Og ikke vet jeg hvorfor jeg kunne finne på å legge en haug med muntlige høringer akkurat i eksamensperioden min...

søndag 11. november 2007

Blogging i klasserommet

Jeg prøver å være mer digital dette skoleåret - vg1-elevene har fått bærbare pc'er så teknologien er lett tilgjengelig. Artig å prøve noe nytt, men en del ekstraarbeid også. Man skal jo inn å lese og kommentere i bloggene til elevene; det tar noe tid. Har tatt i bruk ClassFronter etter beste evne, og elevene sender inn en del av sine arbeider på mail. Så det blir litt å holde styr på! Og oversikt over...

lørdag 20. oktober 2007

Anbefaling

I arbeidet med semesteroppgaven har jeg kommet over en blogg jeg ønsker å anbefale: http://leifh.blogspot.com/ Han er norsklærer (kaller seg lærer med digitalt grensesnitt) - jeg synes det er mye å hente her.

tirsdag 9. oktober 2007

Hektisk!

Her går det over stokk og stein! Er ny som tillitsvalgt på skolen, og har mye å sette meg inn i. Og det er møter, kurs og reiser stadig vekk. Bratt læringskurve! For sikkerhets skyld reiser jeg en del privat også. I går kom jeg hjem fra langhelg i Venezia... Dagen før førsteutkastet til semesteroppgaven skal være levert. Fin timing! Håper ikke elevene mine ikke leser bloggen min - siden jeg har det med å moralisere om hvor viktig det er å planlegge og ikke utsette ting lengst mulig...

søndag 16. september 2007

En sammensatt roman

Laura Esquivel kommer fra Mexico. I 1995 ga hun ut en roman som heter "Kjærlighetens lov". (Den kom ut på norsk i 1997.) Jeg kjøpte den for en tid tilbake fordi den virket så spesiell. Foreløpig har jeg ikke fått tid til å lese den. Men jeg siterer likevel litt fra romanens vaskeseddel:
"Kjærlighetens lov er en kosmisk kjærlighetshistorie, som i tid strekker seg fra Montezumas Mexico på 1500-tallet til et punkt langt ute i fremtiden. I det 23. århundret kan astroanalytikeren Azucena bokstavelig talt sette himmel og jord i bevegelse for å gjenfinne sin elskede (...) Boken inntas i tre dimensjoner - tekst, tegneserie og musikk. Bak i boken finnes en cd, som legges i spilleren etter forfatterens anvisninger."
Laura Esquivel er ellers mest kjent for sin første roman, "Hjerter i chili", som også er filmatisert.

Hypertekstfortelling

Her er hypertekstfortellingen vi lagde på kursets siste dag.

torsdag 6. september 2007

Lagring

Som tidligere nevnt - det er viktig å lagre... Så vet man hvor ting er.

onsdag 5. september 2007

Andre samling

I dag har det vært sammensatte tekster, hypertekster, bilder/bilderedigering, blogg... Massevis av ord som jeg nesten hadde glemt. Har gjort meg noen tanker om hva som kan brukes og hvordan, men det er ikke så veldig mye som trenger gjennom forkjølelsen min akkurat nå. I alle fall er jeg ikke like entusiastisk som Hildegunn...

Lovlige bilder

Første dag av andre samling. I dag har jeg lært at man ikke kan hente bilder fra hvor som helst - hvis man skal holde seg innenfor lovverket. Hittil har jeg brukt mest bilder jeg har tatt selv. Ønsker man å bruke lovlige bilder på nettet, finner man dem her.

tirsdag 4. september 2007

mandag 27. august 2007

Back in business



I alle fall i teorien... Har nok ikke omstilt hodet helt enda. Har brukt ferien til to uker i Italia (se skrytebilde), to uker i Tromsø og ellers sløving hjemme. For mitt vedkommende var ferien over litt for tidlig i år.

Nå hadde jeg egentlig tenkt å sette meg ned og komponere et par årsplaner, men naboen har to elg i hagen akkurat nå - og det var av en eller annen grunn mye mer interessant...

tirsdag 26. juni 2007

Så var det ferie...

Og man har overlevd både å være skriftlig sensor i norsk samt ha oppe egne elever til eksamen. Hektisk! På tampen av skoleåret fikk vi beskjed om at alle vg1 elever i Finnmark skal få egen bærbar pc kommende skoleår. Det er med litt skrekkblandet fryd jeg mottar den nyheten. På mange måter er det viktig og praktisk, men det er også en fare for elever som er umotiverte og har konsentrasjonsvansker. Det blir i alle fall spennende å skulle tenke mer digitalt med den vg1-klassen på stusp som jeg skal ha i både norsk og engelsk fra høsten av.

Ellers så setter jeg kursen mot Italia 5. juli. Det går direktefly Kirkenes - München denne sommeren, så det må man jo benytte seg av. (Billig var det og!) Tar tog fra München. Skal først til Villafranca di Verona og deretter til Riccione. Blir borte i to uker. Deilig!

tirsdag 29. mai 2007

Digitalt tema i klassen?

"Velg ut ett av temaene fra første samling som du kunne tenke deg å prøve ut i klassen din. Kort om hvordan og hvorfor." Lett skal det ikke være. Og det var dette med begrensningens kunst da... Det er flere ting jeg kunne tenke meg å prøve: bruke jumpcut til å presentere lyrikk, bruke blogg som en eller annen form for faglogg, jobbe med hypertekster i forbindelse med dialektlære... I det store og det hele. Men jeg har gjort mitt valg. Og jeg har landet på et spørsmål jeg har slitt med siden jeg startet bak kateteret: Hvordan gjøre nynorsktimene mer interessante og spennende. Jeg er på ingen måte sikker på at jeg har sett lyset nå, men jeg har i alle fall funnet en ny innfallsvinkel som det kan være verdt å prøve ut.

I læreplanen i norsk står det at elevene skal "skrive tekster i ulike kreative sjangre". Akkurat det gjør de allerede, men nå vil jeg at de skal skrive hypertekster. På vg1 studiespesialisering bruker jeg å kjøre nynorskinnleveringer hvor elevene får i oppgave å skrive en fortelling. Til denne fortellingen plukker jeg ut 20 tilfeldige verb og 20 tilfeldige substantiv. Det eneste kravet jeg stiller er at alle ordene må brukes minst en gang, og fortellingen er ferdig når alle ordene er inne. (Det blir ganske underholdende fortellinger av dette, og det er morsomt å rette.)

Det jeg nå ser for meg er at elevene for det første må skrive disse fortellingene på pc. Dernest skal verbene og substantivene jeg har plukket ut alle bli til pekere som viser til linker mellom elevens tekst og tekster utenfor elevens tekst. Jeg har dessuten lyst til å kreve at de linker hverandres tekster. Resultatet kan bli en svært så intrikat og ulineær hypertekst, men elevene får oppleve at tekstene deres tar uventede vendinger, og at de er medskapere i hverandres tekster. Dermed vil de lære en del om hverandres skriveprosess, og jeg tror det er sunt for elevene å skrive for et annet publikum enn bare læreren.

Formålet her er jo ikke å lage en stramt komponert tekst som oser av logisk og kronologisk oppbygging, men å leke seg med språket og skriveprosessen. Kanskje blir noen av dem også mer glad i å skrive, og jeg tror dette kan være en hjelp til de av våre elever som påstår at de ikke kan skrive fordi de ikke har fantasi...

mandag 28. mai 2007

Gjenkjennelsesglede?



Det er jo eksamenstid...

søndag 13. mai 2007

Norsklæreren

Tidsskriftet Norsklæreren nr. 1 2007 har følgende tema: Digital kompetanse og digitale læringsverktøy. Det ser ut til å være mye nyttig der.

torsdag 10. mai 2007

Liksom-vår i Finnmark!

"Kom mai du skjønne milde" heter det i sangen... Husker ikke i farta hvem som skrev den, men en finnmarking var det definitivt ikke! For akkurat nå, akkurat her viser gradestokken såvidt over null, østavinden bryter seg vei inn til beinet og man trenger ikke gå langt for å finne materiale til snøballkrig. Det er vel dette som kalles eksotisk...!

tirsdag 1. mai 2007

SMS

Mange ser på sms som et ungdomsfenomen. Ungdommens språk, ungdommens måte å kommunisere på. Derfor tenkte jeg at jeg skulle sammenligne sms'er fra en av mine elever (16) og meg selv (faretruende langt oppe i 30-åra). Sms'ene er reelle, og er fra mars 2007.

Første melding fra min elev:
Hei! Skal æ sende lyrikkanalysen over mail? Skal jo ikke på skolen imorgen. Hanne
Her ser man at hun bruker vanlig rettskriving, tegnsetting og setningsoppbygging generelt. Det eneste "avviket" man finner er bruken av det personlige pronomenet "æ" som jo finnes i hennes dialekt. Jeg stusser også litt over uttrykket "over mail"; det er vanligere å si "på mail". Hun velger dessuten å signere med navnet sitt - noe man normalt sett ikke forventer at en 16-åring gjør.

Fem minutter etter får hun følgende svar fra meg:
Gjør d du. Har du adressa?
Jeg innleder ikke med "hei", og jeg tar heller ikke med noen signatur slik hun gjør på foregående melding. Den første setninga i denne meldinga er kort og muntlig. Skulle man ha skrevet den fullt ut ville det kanskje bli: "Det kan du gjøre." Når jeg etterpå skriver: "Har du adressa?" er det inneforstått at det her er snakk om e-post-adressa - siden det er gått så kort tid siden den første meldinga ble sendt. Dette er ellers en fullstendig setning. Man ser også at jeg, som norsklærer, bruker "d" når jeg sender sms til mine elever...

Cirka ti minutter senere svarer Hanne:
Ja, har dn. Men du, dt kan være oppgaven ikke blir fult 4 sider... men sender dn nu i løpet av dagen
Nå vet hun at jeg kjenner nummeret hennes så hun bruker ikke signatur. På grunn av kort tid mellom meldingene trenger hun heller ikke å spesifisere hva "dn" er. Ellers er setningsoppbygginga normal. Tegnsettinga begynner bra med både komma og punktum, men etter hvert "avviker" det noe ved bruk av ... inne i setninga (på et sted der man vanligvis ville forvente et komma), og hun setter heller ikke punktum til slutt. Bortsett fra dette staver hun ordet "fullt" feil, og hun bruker "nu" som er vanlig i hennes dialekt. Hun benytter også forkortelsene "dn" og "dt" - den siste noe overraskende hvis hensikten var å økonomisere med tegnene.

Det er altså i dette tilfellet ikke noen markant forskjell på måten jeg og Hanne bygger opp meldingene på, men jeg tror nok at Hanne var noe obs på hvem hun henvendte seg til og at hun nok bruker et noe annet språk når hun sms'er med sine jevnaldrende.

Undervisningstips

Foreløpig har jeg ikke testet ut bruk av sms i norsktimene, men jeg har bladd litt i noen lærebøker. Hvis man trenger tips for bruk av sms i undervisningen, er det litt å hente på s. 58 - 59 i Dialog 1 (Gyldendal) og s. 25, 210 - 211 og 227 - 229 i Klar Melding 1 (Cappelen).

søndag 22. april 2007

I tanker


Her sitter jeg og tenker. Om tankene er så veldig digitale er jeg derimot ganske så i tvil om... Akkurat dette var vel heller en typisk norsklærer-look. Hvis det finnes en sånn da...?

lørdag 21. april 2007

Inntrykk

Jeg prøver nå å fordøye alle inntrykkene fra de siste tre dagene. Det er blitt ganske mye man har fått lyst til å teste ut; først og fremst fra høsten av når man stiller med blanke pensumsark og kanskje også nye elever.

Vår i Trondheim?

Det er lørdag. Jeg bruker dagen til kurs på NTNU. Trodde det skulle være vår i Trondheim når vi er kommet så langt ut i april. Det er tydeligvis feil. For utenfor vinduet på Dragvoll ligger snøen blodfersk og fin...